המוזלי הוא קינוח נפוץ מאוד במסעדות וגם במטבחים ביתיים. הוא מורכב משיבולת שועל מיובשת, פירות טריים וחלב, שמנת או יוגורט. בארץ מקובל להכין אותו מגרנולה קלויה שמעניקה מרקם פריך, פירות טריים ועם יוגורט בלבד.
בחג השבועות המוזלי יכול לשמש קינוח גם קל להכנה וגם בריא ולא משמין, או לחילופין ארוחת בוקר קלה (במיוחד למי שדוחה את סעודת החג לצהריים).
אפשר לקנות גרנולה מוכנה, אך כמובן טעים ובריא יותר להכין בבית – כך נוכל להחליט אילו מרכיבים לשים, ובעיקר נימנע ממרכיבים פחות רצויים שנמצאים בד”כ בגרנולה קנויה: כמויות גדולות של סוכר, גלוקוזה, שמנים, חומרי טעם וריח ולעיתים גם חומרים משמרים.
גרנולה ביתית נשמרת לזמן ארוך, כחודשיים, ואף יותר מכך אם שומרים בקופסא אטומה, במקום קריר ויבש.
לאחסון ארוך יש להימנע מלערבב עם פירות יבשים, כיוון שהם מתקשים והופכים בלתי אכילים לאחר זמן. לכן שומרים אותם בנפרד ומערבבים סמוך לשימוש פירות וגרנולה בכמות הרצויה.
אם הגרנולה נחשפה ללחות ואיבדה את הפריכות שלה, החזירו אותה לקלייה קצרה בתנור שתחזיר לה את הטריות.
רוצים לשמור על הגרסה המקורית ולהכין מוזלי בסגנון raw-food? ערבבו את מרכיבי הגרנולה ללא המים, והשתמשו בהם ללא קלייה. המרקם פחות קראנצ’י אבל הערכים התזונתיים גבוהים הרבה יותר!
כל סוגי היוגורט מתאימים להכנת מוזלי. יוגורט סמיך בסגנון יווני יתן את המוזלי הטעים וגם היפה ביותר להגשה, עם זאת בחרו את היוגורט לפי הטעם – לכל יוגורט טעם שונה ובעיקר רמת חומציות שונה, לכן השתמשו ביוגורט שאתם מכירים ואוהבים.
לסיום חשוב לזכור ששני המתכונים, של הגרנולה ושל המוזלי, הם בסיס לשינויים – הוסיפו לגרנולה אגוזים ותוספות שאתם אוהבים ושזמינים לכם. במתכון של המוזלי אין צורך לדייק בכמויות.
גרנולה ביתית
החומרים
לכ-750 גרם גרנולה
1/2 כוס דבש
1/2 כוס סוכר חום כהה
1/2 כוס מים
2 כפיות קינמון
קורט מלח
1/2 2 כוסות שיבולת שועל
2-3 כוסות תערובת אגוזים וגרעינים קצוצים גס: מלך, פקאן, לוז, קשיו, שקדים, פיסטוק, גרעיני חמנייה, דלעת, שומשום, פרג, פשתן וכדו’
1-1/2 כוס תוספת פירות יבשים קצוצים (לא חובה)
אופן ההכנה
מחממים בסיר את הדבש, הסוכר, המים והקינמון עד להמסה מלאה והתחלת רתיחה.
בנפרד מערבבים היטב את האגוזים והגרעינים עם שיבולת שועל. יוצקים מעל את הסירופ הרותח ומערבבים בעזרת 2 כפות עד שהכל נרטב ואין גושים.
משטחים בתבנית רחבה ככל האפשר. אופים בתנור ב-150 מעלות, כשעה. מדי ברבע שעה מוציאים ומערבבים בתבנית כדי להבטיח קלייה אחידה.
הגרנולה מוכנה כשכל התערובת זהובה ויבשה לגמרי.
אחרי שהגרנולה התקררה מערבבים עם הפירות היבשים. שומרים בקופסא סגורה היטב.
מוזלי
החומרים
לכ-5 מנות
500 גרם יוגורט
2 כוסות גרנולה
5 כפות סילאן / דבש / רכז או קונפיטורת פרי
חופן פירות טריים לפי העונה
אופן ההכנה
חותכים את הפירות לחתיכות גדולות ומערבבים יחד, להעשרת המראה כדאי להשתמש גם בפירות בעלי צבע כהה.
בתחתית כוס רחבה מסדרים את תערובת הפירות, יוצקים מעל את היוגורט עד כ-2 ס”מ משפת הכוס, משטחים ערמה של גרנולה ומזלפים מעט סילאן מלמעלה.
מגישים מיד.
אומנם עבר הרבה זמן…
אבל כמה זמן מראש אני יכולה לשים את הכל כדי שהירקות לא יפלו…
אני מתכוונת אם אפשר להכין את זה שעתיים / שלוש מראש
תודה על התשובה
אפשר להכין שעתיים-שלוש לפני ההגשה אבל לא יותר מכך. הפירות קצת יתרככו ויתקבל גם קצת נוזל סביבם אבל זה טעים ומתאים בפורמט הזה של המוזלי.
בכל מקרה את הגרנולה יש לפזר ממש לפני ההגשה ולא מראש כי היא מתרככת.
תודה רבה. זה בתנור עכשיו. מקווה שיצליח לי…
במוצרים שנמכרים תחת השם “מוזלי” יש תכונה, שהגרנולה באה במין “אשכולות” גדולים יותר, ולא רק כל גרגיר שיבולת שועל בפני עצמו. יש לך מושג איך הם עושים את זה?
פחות ערבוב במהלך הקלייה ויותר סוכר בתערובת גורם לגרגרי השיבולת שועל להידבק זה לזה במהלך הקלייה וכך נוצרים ה’אשכולות’.
לסוכרתיים- הכמות מכילה המון סוכר ודבש, אפשר להחליף בסילאן ללא סוכר או ברכז תפו”ע, ולשים יותר פירות יבשים (צימוקים, תמרים) ופחות מתוק.
תודה על הרעיון!
תודה. ז”א שגם מוס עם תחתית של פירות לא כדאי להכין מראש? אז איך אפשר אפשר להתארגן עם המוס הרי הוא יהיה מקורר כדאי להתעסק איתו ולזלף אותו בצורה כזאת?
מוס עם פירות בתחתית אפשר להכין מראש.
פירות כאלה אחרי זמן מסויים במקרר יתרככו ויאבדו חלק מהטריות והחיוניות שלהם.
אבל בתחתית כוס של מוס אין עם זה בעיה – אין לנו צורך בטריות מושלמת של הפירות, להיפך – קצת רכות וקצת עסיסיות מתקבלת נהדר בניגוד למרקם היציב של המוס ולכן זה בסדר.
במוזלי אנחנו רוצים את הפירות קשים וטריים כמה שיותר ולכן זה לא מתאים.
שלום עודד, האם אפשר להכין מראש מוס או מזלי עם הפירות הטריים, נניח מהיום למחר בלילה?
לא כדאי, הפירות יתרככו והגרנולה תאבד את הפריכות שלה.
אפשר להכין את הפירות חתוכים מראש ואת הגרנולה בנפרד. קרוב יותר לסעודה מכניסים את כל המרכיבים לכוסות.
אפשר לשמור את המוזלי כמה שעות בכוס לפני ההגשה אבל עדיף למלא את הכוסות ממש לקראת סוף הסעודה ולהגיש מיד.
מעניין.
בבית אני רגיל להכין גרנולה ביתית ללא מים בכלל.
אפשר כך או כך,
תוספת המים גורמת לייבוש הגרנולה להיות ארוך יותר אבל התוצאה פריכה ונעימה יותר מאשר בשיטה ללא המים.