מרק מינסטרונה הוא מרק איטלקי שכולל מספר שלבים המבוססים על עקרונות שונים למיצוי טעמים:
בשלב ראשון מכינים ציר ממספר ירקות (אפשר להשתמש גם בציר בשרי)
לאחר מכן מטגנים את הירקות שדורשים השחמה
על הירקות המטוגנים מוסיפים את הציר ואת שאר הירקות.
להסמכה קלה והעשרה של המרק מוסיפים גם פסטה, או במידה ואין מוסיפים גריסים או דגנים אחרים.
כידוע ישנם 5 טעמים – חמוץ, מר, מלוח, מתוק ואומאמי (טעם בשרי), ככל שתבשיל יכיל מגוון רחב יותר של טעמים מבין החמישה כך הוא יהיה ערב יותר לחיך. המינסטרונה מכיל את כולם: יש בו ירקות בעלי טעם אומאמי כמו עגבניות ופטריות, העגבניות מספקות גם חומציות קלה, ירקות השורש מספקים את המרירות, המלח את המליחות וקמצוץ סוכר משלים את סקלת הטעמים.
המינסטרונה עשיר מאוד וגם משביע: הוא מכיל את כל אבות המזון (פחמימות מהפסטה, חלבונים מהקטניות ומעט שומן מהטיגון בהתחלה) – ולכן בקלות יכול להפוך לארוחה שלמה בפני עצמו.
חורף חם ונעים!
מרק מינסטרונה
החומרים
לכ-5 ליטר מרק
לציר:
1 בצל
2 גזרים
2 גבעולי סלרי
חופן גבעולי פטרוזיליה
1 עגבניה שלמה
2 עלי דפנה
קורט טימין
4 גרגרים פלפל שלם
כפית מלח
למרק:
4 גזרים
3 בצלים
2 גבעול סלרי
1/4 כוס שמן זית
1 פלפל אדום
4 שיני שום
1 סלסילת פטריות
1 קולורבי
2 תפוחי אדמה
3 קישואים
מעט דלעת
1/2 כוס עדשים
400 גרם עגבניות מרוסקות
מלח
פלפל שחור
פסטה טרייה או יבשה (לפי הטעם)
אופן ההכנה
לציר:
מקלפים את הבצל ושוטפים היטב את שאר הירקות (אין צורך לקלף את הגזר), חותכים הכל לחתיכות גסות ומכניסים לסיר. מוסיפים כ-2 ליטר מים ומבשלים כחצי שעה עד שעה. מסננים ושומרים את המים בלבד.
למרק:
מקלפים וקוצצים את הגזרים, הבצלים והסלרי, מטגנים בסיר עם שמן זית עד שהבצל מתחיל להשחים. במקביל מנקים את שאר הירקות וחותכים לחתיכות בינוניות.
מוסיפים לסיר את הפלפל, השום והפטריות ומאדים 3-2 דקות.
מוסיפים את הציר, את שאר הירקות, העדשים והעגבניות המרוסקות. במידת הצורך מוסיפים עוד מים עד לכיסוי כל הירקות, מבשלים עד לרתיחה.
מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה, עד שהירקות מתחילים להתרכך. מתבלים במלח ופלפל וטועמים.
בשלב זה אפשר לקרר ולשמור במקרר עד להגשה.
כ-15 דקות לפני ההגשה מוסיפים את הפסטה ומחממים עד לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ-3 דקות לפסטה טרייה, או 10 דקות לפסטה יבשה.
מגישים מיד.
שלום עודד,
העדשים שבמתכון זה – אדומות או ירוקות?
אני משתמש בירוקות, אבל אפשר גם אדומות. את האדומות כדאי להשרות קצת במים חמים לפני ההוספה למרק.