במתכון השבוע חרגנו קצת מתחום הקונדיטוריה… במהלך היום הכנתי סעודת ערב-עצמאות של פלאפל תוצרת בית ופשוט לא יכולתי להתאפק מלשתף אתכם בתוצאות. יום עצמאות שמח!
משתמשים בגרגרי חומוס קטנים – הם בעלי טעם חזק ונטחנים בקלות יותר מאשר הגרגרים הגדולים.
אם רוצים לזרז את תהליך ההשריה משרים במים רותחים ומחליפים מים כל שעה. איך יודעים שהחומוס ספג מספיק מים ואפשר לטחון? לוחצים גרגר אחד בין האצבעות – אם הוא מתפרק ל-2 חצאים בקלות ואפשר לנעוץ את הציפורן במרכזו – החומוס מוכן ואפשר לטחון.
כאשר מטגנים את הפלאפל בשמן חם מאוד הטיגון יהיה קצר והפלאפל יספוג פחות שמן – כל עוד יש ביעבוע חזק הפלאפלים כמעט שאינם סופגים שמן, ברגע שהביעבוע נחלש הפלאפלים מוכנים ואפשר להוציא למסננת.
במהלך הטיגון השמן מתמלא בפירורים שהתנתקו מכדורי הפלאפל, כדאי לאסוף אותם מדי פעם עם כף חורים כדי שלא יישרפו.
את הצ’יפס (אם מכינים) כדאי לטגן לפני הפלאפל או בסיר נפרד, כדי שהצ’יפסים לא יתלכלכו מהשמן של הפלאפל.
פלאפל
החומרים
לכ-70 כדורים
500 גרם גרגרי חומוס יבש
3 פרוסות לחם
1 בצל בינוני
חופן גבעולי פטרוזיליה
5 שיני שום
3 כפות כמון
1/2 כף פלפל שחור
כף שטוחה מלח
כחצי כוס מים
סודה לשתיה
אופן ההכנה
משרים את גרגרי החומוס בהרבה מים למשך הלילה.
מסננים וטוחנים היטב במטחנת בשר או במעבד מזון יחד עם הלחם, הבצל, הפטרוזילה והשום. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב, תוך כדי ערבוב מוסיפים לאט לאט את המים עד שמתקבלת עיסה שקל לערבב ונוח ליצור כדורים. שומרים את התערובת במקרר עד השימוש (בשלב זה ניתן לשמור כשבוע).
לפני הטיגון מוסיפים קורט סודה לשתיה ומערבבים היטב.
יוצרים כדורים דחוסים היטב ומטגנים בשמן עמוק וחם מאוד כדקה עד שהכדורים צפים על השמן ובעלי צבע כהה.
בוקר טוב
האם במקום לחם ניתן להוסיף פריורי לחם או קמח מצה?
עקרונית נראה לי שכן, אבל לא ניסיתי.
ההבדל היחיד הוא שפירורי לחם הם יבשים והם יכולים לעשות את המסה דחוסה יותר, כדאי להוסיף מעט מים עם הפירורים.
קמח מצה זה אותו עיקרון אבל הוא מוסיף גם טעם משמעותי שאולי יפגע בפלאפל.
כמה זמן אני יכולה לשמור במקרר אם הוספתי כבר את הסודה לשתיה?
אפשר לשמור אפילו עד למחרת אבל לפני הטיגון תוסיפי עוד קצת סודה לשתייה ותערבבי היטב. הסיבה היא שבזמן ההמתנה חלק גדול מהסודה כבר תססה ואיבדה את הכח שלה וצריך לחדש אותה.
הכנתי ויצא ממש טעים. תודה רבה. לחצי מהכמות הוספתי כף טחינה גולמית וכף שמן זית ואפיתי. יצא מצוין. לא כמו המטוגן כמובן אבל בהחלט טעים.
איך הכדורים מוכנים תוך דקה? אצלי 10 דקות ועדיין לא מוכן
לא מובן לי, לא נתקלתי בתופעה כזו.
אולי השמן לא מספיק חם, הביעבוע צריך להיות חזק מאוד כשהכדור נכנס, ולהמשיך כל הזמן עד שהכדור מוכן ליציאה.
יש אפשרות לאפות את הכדורים?
לא ניסיתי, אבל אני מאמין שיתקבלו כדורים מאוד מתפוררים, התנור לא נותן חום מספיק חזק ומספיק מהר כדי שייתפס.
אבל אולי יצליח, אם אספיק לנסות בפעם הבאה אעדכן.
אפשר להכין ללא בצל?
אפשר בהחלט להשמיט את הבצל. גם בשאר מרכיבי הטעם (פטרוזיליה, שום, תבלינים) ניתן לשנות כמויות או להשמיט לפי הטעם האישי וכמובן להוסיף תבלינים או מרכיבי טעם אחרים (כוסברה, מעט פלפל חריף וכדו’)
אפשר להשתמש בקמח חומוס?? ואם כן, מה הכמות המתאימה..
אני לא בטוח, אבל זה שווה נסיון.
לא צריך להיות הבדל בכמות – 500 גרם של קמח חומוס, משרים אותו בהרבה מים למשך כמה שעות עד שהגרגרים של הקמח סופגים מאוד ומתנפחים, נפטרים משריות המים, טוחנים בנפרד את שאר המרכיבים ומערבבים הכל יחד.
שוב – לא ניסיתי אבל סביר להניח שיהיה מוצלח. אשמח לשמוע תובנות אם ניסית.
כדאי להוסיף כורכום וקצת כוסברה – מאד משפר את הטעם וכן יותר פטרוזיליה .
כתוב באופן ההכנה – ממש לפני הטיגון מוסיפים מעט לתערובת.
הכמות המלאה היא כחצי כפית לכל המתכון אבל לא מוסיפים הכל מראש, כל פעם מערבבים בקערה חלק מהתערובת שאותו רוצים לטגן ומוסיפים לו קורט (קמצוץ) סודה לשתיה.
אם התערובת עמדה זמן מה עם הסודה לשתייה הסודה תוססת וכבר לא אפקטיבית. יש להוסיף עוד קצת סודה ממש לפני הטיגון.
כמה סודה לשתי’ה לשים?
שלום עודד,
אין לי מעבד מזון והבלנדר התקלקל, האם לדעתך ניתן לטחון את הכל במה שנקרא “סלייסר”?
תודה!
לא התנסיתי במכשיר הזה אבל אני לא מאמין שזה יעבוד. הסלייסר קוצץ ולא טוחן. כאן צריך להגיע לפירורים דקים וקטנים כמה שיותר ולא נראה לי שהסלייסר מסוגל לכך.
ממש נהננו! ארץ ישראליות במיטבה!
תודה רבה ויום עצמאות שמח לכל בית ישראל!
יש אפשרות להמיר את הלחם במשהו אחר לטובת הצליאקים?
צריך מאפה עמילני שיכול לספוג לחות, אני מאמין שפירורי עוגה או כל מאפה אחר נטול גלוטן יכול להתאים פה, משתמשים בכמות זהה פחות או יותר ל-3 פרוסות לחם.
יכול מאוד להיות שעמילן מעובד (קמח ללא גלוטן של ‘קונדיטור’) או חופן של תערובת קמח נטול גלוטן כמו קמח תמי גם תעבוד פה אבל אז צריך כמות קטנה – כמה כפות.
את שתי האפשרויות לא ניסיתי אבל אני משער שיעבדו היטב.
אשמח לשמוע אם ניסיתם ואיך היתה התוצאה 🙂
תודה! המתכון הגיע בדיוק במקום!
גם אני תכננתי להכין מחר פלאפל לסעודת ערב עצמאות ארצישראלית…
יש לי שאלה. למה לא מוסיפים ביצים? איך התערובת אמורה להתאחד ולא להתפורר בלי ביצה אחת לפחות?
ביצה תגרום לפלאפל להתנפח יתר על המידה במהלך הטיגון ואז הוא עלול להתפרק ולאבד את צורתו, בנוסף הביצה תגרום למרקם גמיש ורך של הכדורים והם יאבדו את המרקם הפריך בחוץ-מתפורר בפנים האופייני לפלאפל.
האמת היא שהפלאפל כן מתפורר מעט בטיגון, מה ששומר עליו בצורה יפה זה הדחיסה לכדור לפני הטיגון (לכן כדאי להשתמש בדוחסן פלאפל) והעמילן שיש בו (מהלחם ומהחומוס).