העוגות של פסח לרוב מתפוררות ופחות נעימות לאכילה, אבל העוגה השבוע לחה ונעימה בזכות המרכיב הייחודי שלה לחג – החרוסת.
אפשר להפריש חלק מהחרוסת ולהכין את העוגה מראש, או לנצל את מה שנשאר אחרי ליל הסדר. ויש גם גרסאות אחרות למקרה שהחרוסת נגמרה, או סתם לגיוון.
כאמור, העוגות של פסח מתפוררות ויבשות יותר מעוגות חמץ, בגלל תכונות הקמחים של פסח. לקמח חיטה יש יכולת לספוג מים וגם עמילניות גבוהה (שיוצרת את הקשרים בעוגה בזמן האפייה).
לקמחים של פסח יש בדרך כלל רק אחת מהתכונות האלה: קמח תפו”א או קורנפלור הם בעלי עמילניות גבוהה, אבל לא מסוגלים לספוג נוזלים ללא חימום. קמח מצה מסוגל לספוג מים יותר מקמח חיטה רגיל, אבל העמילניות שלו נמוכה. לכן הכי טוב לשלב במתכון את שני סוגי הקמחים, ולקבל את שילוב התכונות יחד.
קמח מצה מגיע בשני עוביים – רגיל ודק לעוגה. לאפיית עוגות עדיף להשתמש בקמח הדק, ורק אם אין ברירה משתמשים בקמח הרגיל.
קמח מצה ‘שמורה’ עשוי מקמח מלא, ולכן יכביד יותר על התערובת והיא תהיה סמיכה יותר. בשימוש בו אפשר להקטין מעט את כמות הקמח בעוגה, וכמו שכתוב במתכון – אם התערובת מסמיכה מאוד מדללים אותה במעט מים, כדי לאפשר את הערבוב עם הקצף בצורה טובה.
מי שמקפיד על ‘שרויה’ ולא משתמש בקמח מצה, יכול להכין את העוגה מקמח תפו”א בלבד – מגדילים את כמות הקמח תפו”א ל-80 גרם (2/3 כוס), שאר המתכון נשאר כמות שהוא. העוגה תתקבל יותר נמוכה ומתפוררת.
אפשרות נוספת להכנת העוגה ללא ‘שרויה’ – להחליף את קמח המצה בשקדים טחונים דק באותה כמות.
השקדים הם שומניים, הם לא יכולים לספוג נוזלים ולא עמילניים, ולכן מכבידים מעט על התערובת ויוצרים עוגה מעט נמוכה. אבל הם משפרים את המרקם, מוסיפים לעוגה לחות וגם טעם.
אפשר להחליף את החרוסת במתכון לטעמים אחרים:
לעוגה בטעם שוקולד: 3 כפות קקאו + 1/2 כוס מיץ או יין.
לעוגת שוקולד צ’יפס: 1/2 כוס מיץ תפוזים + 1 כוס שוקולד צ’יפס לתערובת. (פחות מומלץ בגרסה ללא קמח מצה)
לעוגת קוקוס: 1/2 כוס חלב קוקוס + 1 כוס קוקוס טחון
לעוגת אגוזים: 1/2 כוס יין מתוק + 1 כוס אגוזים טחונים
לעוגת לימון: 1/4 כוס מיץ תפוזים + 1/4 כוס מיץ לימון + גרידה מלימון שלם
עוגת חרוסת לפסח
החומרים
ל-3 תבניות אינגלישקייק / תבנית מלבנית אחת
300 גרם סוכר (1/2 1 כוסות)
6 ביצים מופרדות
2 כפיות תמצית וניל
100 גרם שמן (1/2 כוס)
1/2 כוס יין
60 גרם קמח תפו”א (1/2 כוס)
100 גרם קמח מצה דק לעוגה (3/4 כוס)
5 גרם אבקת אפייה (1/2 שקית)
כ-1/2 1 כוסות חרוסת
אופן ההכנה
מקציפים כ-1/2 כוס מהסוכר עם החלבונים לקצב יציב אך לא נוקשה. במקביל מערבבים בקערה את החלמונים עם שאר המרכיבים, אם התערובת מסמיכה מאוד מוסיפים מעט מים שתהיה רכה ונוחה לערבוב.
מקפלים את הקצף לאט אל התערובת. יוצקים לתבנית ומכניסים מיד לתנור.
אופים ב-170 מעלות, כ-35 דקות או עד שקיסם במרכז יוצא יבש והעוגה שחומה יפה.
שלום! לעניין הקמחים בפסח – האם ניתן להמיר קורנפלור בקמח תפו”א בכל מתכון שהוא? תודה רבה.
אני המרתי קמח תפוא לקורנפלור ויצא מעולה.
כן, קורנפלור וקמח תפו”א הם כמעט אותו הדבר וניתן להחליף ביניהם בכל מתכון.
רק יש לשים לב לתכונה אחת – קמח תפו”א נוטה לשקוע לתחתית בבלילות רכות יותר מאשר קורנפלור.
לכן בשימוש עם קמח תפו”א יש לערבב היטב את הבלילה לצקת לתבנית ומיד להכניס לתנור, לא להניח לבלילה לעמוד לא בקערה ולא בתבנית.
הכנתי את גרסת השוקולד עם שוקולד מומס וגם חצי בננה בשלה מרוסקת היטב. טעמה לא הורגש כלל ויצא להיט !
הכנתי את העוגה בדיוק לפי המתכון המקורי, אך הפחתתי סוכר לחצי כוס בלבד. העוגה יצאה מעולה ומתוקה.
הכנתי עם ממרח תמרים ויצא מעולה ממש!
יש לעוגה הזו גרסה “חמץ”?
תודה רבה !
אפשר להמיר את הקמחים בקמח חיטה רגיל באותו משקל.
היא מבוססת על מתכון בסיסי של עוגה בחושה אבל המתכון קצת שונה, המתכון נמצא בקישור הזה:
http://www.bamixer.co.il/גיליון-96-בסיס-לשינויים/
אפשר לעשות אותה בצבע/טעם אחד או בשניים משויישים, כדאי מאוד לשחק עם הטעמים והצבעים לפי ההוראות בטיפ.
נראה מתכון מצויין, תודה!!
האם יש תחליף לקמח המצה? לטובת הצליאקים?
תודה
כן, בפסקאות האחרונות של הטיפ למעלה יש הסבר איך להכין את העוגה ללא קמח מצה.
אפשר גם להחליף את הקמח מצה בתערובת קמחי קטניות כמו קמח חומוס, אורז, וכו’, (עדיף תערובת מגוונת)
הכנתי כמות כפולה והעוגה נחטפה!
תודה על המתכון המוצלח!
בס”ד
מועדים לשמחה אני מכינה את החרוסת עם סילאן ויין נוסף לאגוזים ושקדים ולכן החרוסת מעט נוזלית האם יש צורך להוסיף גם יין במתכון?
תודה רבה
יכול להיות שלא תזדקקי ליין הנוסף.
תכיני את התערובת של כל המרכיבים מלבד היין וקצף החלבונים, אם הבלילה סמיכה מאוד תוסיפי יין לפי הצורך.
כשהבלילה רכה ונוחה לערבוב תכיני את הקצף ותוסיפי אותו פנימה.
שלום,
אני בהחלט הולכת לנסות לשים ממרח תמרים במקום החרוסת.
רציתי לשאול האם בגרסת עוגת השוקולד אפשר להוסיף שוקולד מומס?
אני לא רוצה להכביד על העוגה אבל מאד להעשיר אותה ושתהיה עסיסית באותה מידה. אפשרי?
עקרונית זה צריך לעבוד מצויין, כדאי לערבב את החלמונים והשמן לתוך השוקולד כשהוא מומס ועדיין על הבאן-מרי כדי שיתערבב היטב ולא יהיו גושים אח”כ.
אנסה בע”ה את האופציה הזו ואשיב פה אם היו תובנות נוספות
ניסיתי את השוקולד, ויצא מעולה ממש!
השתמשתי ב-150 גרם שוקולד למתכון הזה אבל אפשר גם להגדיל ל-200 גרם.
המסתי את השוקולד על באן מרי בקערה גדולה, הוספתי לתוכו את החלמונים, השמן והיין ואח”כ את שאר המרכיבים.
העוגה יצאה נהדרת, גבוהה וטעימה. ועדיין יותר יבשושית מהגרסה עם החרוסת.
במה אפשר להחליף את הביצים?
אין תחליף ישיר לביצים במתכון הזה,
אין לי הרבה נסיון בתחליפים לביצים
ייתכן שניתן יהיה להחליף את החלבונים בקצף מי חומוס ואת החלמונים להחליף בלציטין סויה/חמניות. זה יצריך נסיונות ואולי התאמות נוספות כדי להגיע לתוצאה מוצלחת.
האם אפשר להחליף את החרוסת ברסק תפוחים?
כן.
אפשר לוותר לגמרי על החרוסת או להחליף אותה בממרח אחר, גם ריבת חלב וכדו’ יכול להתאים – חשוב להוסיף נוזלים במידת הצורך ולהפחית סוכר אם התוספת מתוקה מדי.
יש גם גיוונים נוספים במקום החרוסת בטיפ למעלה.
יין מתוק – יין פטישים?
תודה
עדיף יין מתוק (למשל יין ‘פטישים’) אבל אפשר גם כל יין אדום אחר, וכמו שכתבתי בתגובות קודמות גם כל מיץ או נוזל אחר על בסיס מים יכול להתאים.
הי
אפשר להחליף את הסוכר בסילאן/ דבש? החרוסת גם ככה נותנת מתיקות
אפשר, ואפשר גם להפחית כמויות של סוכר כדי לעדן את המתיקות אם רוצים.
בכל מקרה עדיף לא פחות מ-100 גרם סוכר (או דבש/סילאן) שאיתו מקציפים את החלבונים כדי שההקצפה תהיה יציבה.
נראה מעולה. רעיון נוסף שמיועד לאחר פסח עבור שאריות של חרוסת, הוא לעשות ממנו מלית למיני בורקסים עם בצק עלים (גם מוכן זה בסדר עם עדיפות לצרפתי). אם טורחים וגם “מרשתים” את החלק העליון של הבצק בעזרת גלגלת מתאימה זה עוד יותר מרשים (אבל לא חובה).
ועוד משהו……תודה רבה שלא כתבה “נימוחה” (:
וחג שמח
רעיון מצויין! תודה רבה 🙂
חג שמח!
בוקר טוב וחג שמח,
רוב תודות על המתכון הקל וככל הנראה קל וטעים.
שאלה לגבי היין במתכון, האם זה יין מתוק או כל יין אדום יעשה את העבודה.
תודה רבה,
חג שמח וכשר לך לבני ביתך ולכל הקוראים את הבלוג
עדיף יין מתוק אבל באמת כל יין יעשה את העבודה
המטרה היא בעיקר להוסיף לחות לעוגה ולכן אפשר להשתמש גם בכל נוזל אחר לפי הטעם שרוצים- מיץ תפוחים, מיץ תפוזים וכו’
אם אין אופציה אחרת אפשר אפילו להשתמש במים.
שלום עודד חג שמח. תודה על המתכון. לאיזה חרוסת אתה מתכוון. חרוסת עיראקית היא תערובת של סילאן ואגוזים טחונים. האם בסדר? שושנה
לא ממש משנה איזו חרוסת, כל שילוב יהיה מצויין בעוגה הזו.
הלחות המיוחדת של העוגה מגיעה בעיקר מהפירות שיש בחרוסת קלאסית – תמרים, בננות או תפוחים
אבל כאמור, גם ללא הפירות זה בסדר גמור, רק שהחרוסת לא תהיה סמיכה מדי כדי שיהיה אפשר לערבב בקלות
ממה מורכבת החרוסת? יש עשרות סוגים…
לא חשוב, כל חרוסת שתשתמשי תהיה מוצלחת והעוגה תהיה טעימה.
רק להקפיד שהחרוסת תהיה רכה ולא סמיכה מאוד כדי שהערבוב יהיה בקלות בלי לשבור את הקצף.
במידת הצורך מדללים אותה במעט יין אדום או מים
נשמע מתכון מעניין
בלי נדר אנסה לחג השני
בענין ללא גלוטן הגיפלטע שלי אני טוחנת מציות מבית כרמל ללא חשש קטניות ומוסיפה לדגים במקום קמח מצה יוצא טעים בטירוף
וזאת לידיעת מי שלא יכול לאכול גלוטן