השבוע, במסגרת סדרת מתכונים עם שמן זית, בחרתי להביא לכם מתכון לא שגרתי – מוס שמן זית, שנקרא גם ‘מוס פרובנסיאלי’. עוד רכיבים עיקריים בו הם שוקולד לבן ודבש.

בהתחלה השילוב הזה נשמע לא הגיוני ולא טעים… ראיתי אותו בפרסום של בי”ס לקונדיטוריה ‘אסטלה’, ולא מצאתי במקום אחר עוד אזכור לשילוב כזה, או בכלל מתכון מתוק עם שמן זית.
בכל זאת ניסיתי אותו, ולמרבה הפלא הוא היה עדין ומשובח, ועמד בהצלחה במבחן הכי חשוב – הילדים וגם האורחים גמרו הכל וביקשו עוד.

המתכון בנוי כמוס מודרני – תערובת של גנאש עם ג’לטין, שמעורבת עם קצפת לבלילה סמיכה ומיוצבת בקירור.
הוא מתאים במיוחד להכנה בתבניות סיליקון בצורות. בגלל המרקם הדליל שלו הוא מקבל את צורת התבנית, ולאחר הקפאה מלאה ניתן לחלץ אותו בקלות גם מתבניות מורכבות, בלי לפגוע בדוגמא.

את שמן הזית מערבבים עם התערובת לאחר המסת השוקולד והג’לטין. כדי לקבל תערובת אחידה ולמנוע גושים יש לטחון את התערובת בעזרת בלנדר מוט, הבלנדר יוצר אמולסיה אחידה וחלקה שלא תיפרד לשכבות. אל תוותרו על השלב החשוב הזה, ערבוב ידני בלבד עלול לגרום לשומנים להיפרד מהנוזלים.
כדאי להוסיף את השמן לאט לאט תוך כדי ערבול עם הבלנדר, כדי לקבל תוצאה טובה יותר.

שמני הזית בארץ שונים זה מזה בטעם ובאיכות, באופן כללי ניתן לומר שהשמנים בארץ חזקים וארומטיים מאד.
אני השתמשתי בשמן זית בטעם חזק במיוחד, וכאמור המוס יצא נפלא וטעם השמן היה מורגש מאד. גם הטועמים הרגישו ושאלו מה מקור הטעם המיוחד, אבל לא הצליחו לזהות את המרכיב הסודי.
בהכנת המוס כדי להתאים את שמן הזית לפי עוצמת הטעם שתרצו לקבל במוס המוכן.

לגרסה פרווה מחליפים: שמנת מתוקה בקצפת צמחית, שוקולד לבן בשוקולד מריר, חלב בחלב סויה או בקצפת צמחית מדוללת במים – את כולם באותה הכמות הרשומה במתכון.
התוצאה תהיה שוקולדית יותר וטעם השמן יהיה פחות מורגש, בגלל הדומיננטיות של השוקולד המריר.

מוס שמן זית

החומרים

8-6 מנות אישיות

120 מ”ל חלב  (1/2 כוס)
20 גרם דבש (1 כף)
200 גרם שוקולד לבן
7 גרם ג’לטין (1/2 חב’) + 45 מ”ל מים (3 כפות)
100 גרם שמן זית (1/2 כוס)
250 מ”ל שמנת מתוקה

אופן ההכנה

מערבבים את הג’לטין עם המים ומניחים בצד לספיגה לפחות 20 דקות.
שוברים את השוקולד הלבן לקוביות ומניחים בקערה. מחממים את החלב עם הדבש עד לסף רתיחה, מוזגים על השוקולד ומערבבים עד להמסה מלאה. מוסיפים פנימה את תערובת הג’לטין ומערבבים.
מוסיפים את שמן הזית וטוחנים הכל יחד בבלנדר מוט, עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.

מקציפים את השמנת עד לקבלת קצפת יציבה אך לא נוקשה. מקפלים את הקצפת עם התערובת לקרם אחיד ומעט נוזלי.
מוזגים לתבניות סיליקון אישיות, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקפיא.

כשהמוס קפוא לגמרי מחלצים מתבנית הסיליקון, מניחים על צלחת הגשה ומניחים להפשיר כחצי שעה לפני ההגשה.

 

 

כבר הזמנתם אורחים לחנוכה? אזרו אומץ והפתיעו אותם בקינוח לא שגרתי! נשמח אם תשתפו אותנו בתגובות שלהם.