ט”ו בשבט המתקרב ושלל פירות הדר בחנויות, ממש קרצו לי להכין סלט הדרים טרי ומתוק. הכנת הפירות לסלט דורשת התעסקות ומעט מיומנות, אבל הוא טעים כל-כך ושווה את ההשקעה.

פירות ההדר מעניקים לנו שילוב מוצלח מאוד של רוב טעמי הבסיס: החמוץ נוכח בכל ההדרים ברמות שונות, מתוק בעיקר בתפוז, קלמנטינה ופומלית, ומר בעיקר באשכולית ופומלה. הטעם המוצלח של הסלט מתבסס על השילוב של הטעמים האלה יחד. לכן אין חובה להיצמד לרשימת הפירות במתכון, אפשר להחליף או לשנות את היחסים, כל זמן ששומרים על נציגות של כל הטעמים, עם רוב לפירות המתוקים יותר.

citrus-salad2בנוסף לטעם, הפירות מגיעים גם בקשת של צבעים, שהופכים את הסלט למעניין ומזמין. כשאתם בוחרים את הפירות לסלט שימו לב גם לצבעים – אם אין אשכולית אדומה נקנה אשכולית צהובה, אבל נוסיף תפוז אדום, או נחליף את הפומלית לאדומה כדי לקבל את מגוון הצבעים.

הכנת ההדרים לסלט נקראת ‘פִילוּט’ (מלשון פילה). בטכניקה הזו אנחנו מסירים מהפלחים את הקליפה הדקה והשקופה שעוטפת אותם ומגישים רק את התכולה הפנימית של הפרי, הבקבוקים. הטכניקה מתאימה לכל פירות ההדר והיא לא מסובכת, עם קצת תרגול כל אחד יכול להצליח.

אופן הפילוט:
אני ממליץ לעבוד עם סכין גדולה וחלקה, ובתנועות ניסור ולא בלחיצה על הפרי.
1. חותכים את הכיפה והתחתית של הפרי, כך שהבקבוקים ייחשפו מעט.
2. חותכים בסכין מלמעלה למטה את הקליפות, כולל השכבה הלבנה ודופן הפלח, כך שהבקבוקים יחשפו.
3. מכניסים את הסכין בין דופן כל פלח לבקבוקים, מבחוץ כלפי פנים, עד שהבקבוקים יוצאים מהפרי.
את מה שנשאר אפשר לסחוט לכוס ולשתות.
citrus-salad1

את הסלט מגישים מיד לאחר ההכנה.
אפשר לפלט מראש את הפירות, ולשמור בקופסה סגורה במקרר למשך 5-4 ימים. שימו לב לא לערום כמות גדולה מידי יחד, ולהיזהר מטלטולים כדי שהמיץ לא יסחט מהפרי.
כדי לשמור אגסים חתוכים: מכינים כלי עם כוס מים ומיץ מחצי לימון. חותכים את האגסים ומעבירים מיד למי הלימון, מערבבים היטב ומניחים לעמוד כ-5 דקות. לאחר מכן מסננים, מעבירים לקופסה אטומה ושומרים במקרר בנפרד מההדרים.

סלט הדרים

החומרים

ל 6-5 סועדים

2 תפוזים
3 קלמנטינות
1 תפוז אדום
1 אשכולית אדומה
1 פומלית
1 פומלה
2 אגסים
4-3 כפות סוכר
1/4 כפית מלח
חופן עלי נענע
חופן פקאן סיני

אופן ההכנה

בעזרת סכין גדולה וחלקה מפלטים את ההדרים – מקלפים מכל הקליפות, כך שתישאר רק תכולת הפלחים (ראו הדרכה בטיפ למעלה).
חותכים את הפלחים לחתיכות בגודל שווה, את הפלחים הקטנים ל-2, ואת הגדולים ל 4-3 חתיכות. מעבירים לקערה יחד עם המיץ שהתקבל בחיתוכים.
חותכים את האגסים לחצי ומסירים את הליבה, חותכים לקוביות בגודל כ-1 ס”מ, ומוסיפים להדרים.
מפזרים על הפירות את הסוכר והמלח, מערבבים מעט ומניחים לעמוד כ-5 דקות, כדי לאפשר לסוכר והמלח להתמוסס.
קוצצים את עלי הנענע לחתיכות דקות ומוסיפים לקערה, מערבבים מעט.
שוברים את הפקאן הסיני לחתיכות קטנות ומפזרים מעל לקישוט.
מגישים מיד.