פורים קטן (שחל בשבת האחרונה) הוא תזכורת נהדרת להתחיל להתכונן לחג… ואם את רוב המתכונים נכין דווקא סמוך לפורים כדי שיהיו טריים, מי שרוצה להכין בעצמו ליקר איכותי – עכשיו בדיוק הזמן להתחיל.

הליקרים הם משפחה של משקאות אלכוהוליים ממותקים בעלי טעמים עזים. יש מספר דרכים להכנת ליקר בהתאם למסורות שהתפתחו עם השנים, ובעיקר בהתאם לחומר הגלם הבסיסי שנותן לליקר את טעמו.
השיטה במתכון הזה היא הקלה והפשוטה ביותר – משתמשים במקור טעם יבש ומניחים לו לעמוד תקופה ארוכה בתמיסה אלכוהולית, עד למיצוי מלא של הטעמים.

את האגוזים אנחנו קולים בתנור לפני השימוש כדי להעצים ולחזק את טעמם. חשוב להקפיד לא לקלות יתר על המידה, מעט אגוזים חרוכים יגרמו לליקר כולו לטעם מר. משאירים את האגוזים עם הקליפה החומה שהיא מעניקה לליקר את הצבע הקרמלי שלו – אחרי המיצוי נסנן את הליקר מהקליפות ומהאגוזים עצמם לקבלת נוזל צלול.

במתכון הזה בחרתי להשתמש בוודקה 40%. חשוב לבחור וודקה טובה בעלת טעם ניטרלי ככל האפשר, אין להשתמש בוודקה בטעמים וכדו’ כדי לא להאפיל על טעם האגוזים.
אפשר להחליף את הוודקה בתערובת של אלכוהול 96% ומים, ביחס הזה: 1/4 1 כוס אלכוהול + 3/4 1 כוס מים.

שימו לב! בליקר שיתקבל 24-20% אלכוהול, אין לדלל במים כדי שלא יווצרו עובשים וקלקולים!
כמו כן לא מומלץ להשתמש בריכוז אלכוהול גבוה יותר, כי הוא ימצה טעמים מרים מהאגוזים.

באותו אופן אפשר להכין ליקרים נוספים: מחליפים את האגוזים במקור טעם יבש שאוהבים: פקאנים או אגוזים אחרים, חופן מקלות קינמון, מקלות וניל, חרובים יבשים (חצויים), פולי קפה (קלויים) ואפילו קליפות הדרים…

משך הזמן הנדרש למיצוי הטעם עלול להשתנות – כדאי לטעום מהליקר לפני שמסננים ומעבירים לבקבוק, ובכל מקרה לא פחות משבועיים-שלושה של מיצוי.

ליקר אגוזים ביתי (בסגנון פרנג’ליקו)

החומרים

לכ-1 ליטר משקה
200 גרם אגוזי לוז
300 גרם סוכר (1/2 1 כוסות)
200 מ”ל מים (מעט פחות מכוס)
750 מ”ל וודקה 40% (3 כוסות)

אופן ההכנה

משטחים את האגוזים על תבנית בשכבה אחידה. קולים בתנור ב-200 מעלות, כ-4 דקות עד שמפיץ ריח נעים. מניחים להתקרר.
מחממים את הסוכר עם המים בסיר רק עד להמסה, מניחים להתקרר.
מכניסים לבקבוק או צנצנת גדולה את האגוזים, סירופ הסוכר והוודקה וסוגרים היטב.
משאירים במקום חשוך וקריר ומנערים מדי 4-3 ימים.
אחרי 3 שבועות לפחות, כאשר הנוזל מקבל צבע זהוב-קרמלי, מסננים את הנוזל ומעבירים לבקבוק נקי.
שומרים בארון עד להגשה.