- במיקסר - http://www.bamixer.co.il -

גיליון 61: סיירת אגוז

אגוזים – ספק פירות ספק זרעים אך ללא ספק טעימים, בריאים ומזינים.
הם מגיעים בשלל מינים, צורות וטעמים. מככבים בהמון מתכונים ומעשירים כל עוגה שנכנסים אליה.

במתכון השבוע בחרנו במאפה שכל טעמו מבוסס על האגוזים שבו – הבקלווה.

הבקלווה היא מאפה ים תיכוני עתיק, שבנוי משכבות של עלי בצק דקים ומלית אגוזים עשירה. את הגרסה המוכרת פיתחו היוונים (לאחר שהמציאו את בצק הפילו), ומשם הוא התפשט לכל ארצות המזרח התיכון.

המילוי המסורתי של הבקלווה מכיל רק פיסטוקים טחונים, אולם כדי לגוון את הטעם וגם בשל המחיר הגבוה שלהם, נהוג לערבב מספר סוגים של אגוזים במלית. ניתן כמובן לשנות את תכולת האגוזים לפי הצורך והזמינות.
משתמשים באגוזים טחונים גס, אך קודם לכן קולים אותם בתנור כדי להעצים את הטעם והריח שלהם וכדי להקל על טחינה אחידה.

בכל עבודה עם בצק פילו חשוב להקפיד על 2 כללים:
א. לכסות את הבצק בניילון כל הזמן כדי למנוע התייבשות.
ב. לשמן היטב כל שכבה בחמאה מומסת או שמן כדי שהמאפה לא יהיה יבשושי. ניתן להעזר בספריי שמן כדי לשמן באופן אחיד בלי להשתמש בכמויות גדולות מדי של שמן.

בקלווה

החומרים

לתבנית גדולה 35X25 ס”מ

1 חב’ עלי פילו
1/2 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס אגוזי לוז
1 כוס שקדים מולבנים
1 כוס פיסטוקים קלופים
1/2 כוס דבש
1 כף קינמון
חמאה מומסת או שמן לשימון העלים

לסירופ:
400 גרם סוכר (2 כוסות)
360 מ”ל מים (1/2 1 כוסות)
50 מ”ל מיץ לימון (1/4 כוס)

אופן ההכנה
קולים את כל האגוזים בתנור על תבנית רחבה כ-4 דקות בחום גבוה (עד שמפיץ ריח נעים).
טוחנים יחד במעבד מזון לפירורים גסים.
מחממים את הדבש במיקרוגל עד שרותח, יוצקים על האגוזים הקצוצים, מוסיפים את הקינמון ומערבבים היטב.

לסירופ: מבשלים יד את הסוכר המים ומיץ הלימון עד לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-10 דקות, עד שמסמיך מעט.

משמנים את התבנית. מסדרים 8 עלי פילו בתבנית זה על גבי זה, מורחים קלות כל עלה בשמן או בחמאה מומסת.
משטחים את המלית על ערמת העלים ומסדרים מעל 8 שכבות עלי פילו נוספות באותו האופן.
מורחים על כל התבנית שמן או חמאה מומסת וחותכים למלבנים או מעויינים בעזרת סכין גדולה וחלקה.

אופים ב-180 מעלות, כ-20 דקות עד שמזהיב.
מוציאים מהתנור ויוצקים לאט לאט את הסירופ על פני כל העוגה עד לספיגה מלאה.
מצננים היטב ומגישים.