נעים להכיר – קוראים לי קיילה גרונר, בת 29, נשואה + ארבעה ילדים. לפני כשנה וחצי הצטרפתי למשפחת ‘במיקסר’ ואני מדריכה סדנאות לקבוצות קטנות.
בעיניי אפשר ללמוד המון מתהליך הכנת האוכל. אני אוהבת את המפגש עם האנשים, ואת ההשראה וההתחדשות שמקבלים בסדנה להמשך חיי המטבח בבית, ולא רק.

מאחר והבוסים הקטנים בבית דורשים את שלהם, אני מחפשת מאכלים שישמחו גם אותם וגם אותי – בקיצור: שיהיה טעים, בריא ומשביע. בחרתי להביא לכם מתכון למרק גריסים עם קניידלך.

המרק עשוי ממרכיבים פשוטים וקל להכנה. הגריסים מוסיפים הסמכה קלה, ויחד עם הקניידלך מתקבל מרק עשיר ומשביע. אפשר לגוון בהרכב הירקות לפי הטעם המשפחתי ומה שזמין במקרר. המרק יהיה מוצלח גם בגרסה בשרית, עם תוספת עוף או אפילו רק עצמות עוף להעשרת הטעם.

אנחנו משתמשים בגריסי פנינה, שהם גרעיני שעורה שעברו ליטוש והסרת הקליפות הגסות. הם לא מצריכים השרייה מוקדמת, והבישול במרק מספיק כדי לרכך אותם. הליטוש משאיר על הגריסים אבקה לבנה דקה, שמוסיפה סמיכות למרק – לכן לא שוטפים את הגריסים לפני השימוש, רק מסתכלים שאין לכלוכים או שאריות אחרות בין הגרגרים.

המתכון לקניידלך מבוסס על מתכון מסורתי שקיבלתי מסבתא שלי. מי שלא אוהב יכול לוותר עליהם לגמרי, או לשלב בין עדות ולהחליף אותם בקוסקוס. מי שאוהב יכול כמובן להוסיף אותם גם במרקים אחרים, מוסיפים תמיד לקראת סוף הבישול כשהמרק כבר מוכן, ועדיף סמוך להגשה.

לקמח המצה יש יכולת ספיגת נוזלים גבוהה, אבל לוקח לו זמן לספוג אותם. לכן בהתחלה תערובת הקניידלך רכה ודביקה, ולאחר מנוחה הנוזלים נספגים והתערובת מתייצבת ונוחה לגלגול. בבישול הכדורים מתייצבים עוד יותר ומתקשים לקציצה.

לאחסון המרק מניחים לו להתקרר לטמפרטורת חדר לפני שמעבירים למקרר. אפשר לשמור עד שבוע מההכנה, אבל לא לחמם יותר מפעם אחת.
את התערובת של הקניידלך אפשר להכין יום-יומיים מראש ולשמור במקרר, לפני ההגשה מגלגלים ומבשלים עם המרק.

מרק גריסים עם קניידלך

החומרים

לסיר של כ- 5 ליטר

למרק:
1 בצל גדול
3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
3 קישואים חתוכים לקוביות קטנות
3/4 כוס גריסי פנינה
מלח
פלפל שחור
1 כפית פפריקה

לקניידלך:
לכ-25 כדורים
3 ביצים
1/2 כוס מים
1/3 כוס שמן
מלח
פלפל
1 כוס קמח מצה

אופן ההכנה

למרק:
קוצצים את הבצל לחתיכות קטנות, וחותכים את הגזר והקישוא לקוביות קטנות.
מטגנים את הבצל במעט שמן עד להתחלת הזהבה, מוסיפים לטיגון קצר את שאר הירקות.
ממלאים את הסיר במים ומביאים לרתיחה. מוסיפים תבלינים וגריסים, ומבשלים כשעה על להבה נמוכה. אם צריך מוסיפים מים.

בזמן שהמרק מתבשל מכינים את תערובת הקניידלך:
שמים בקערה את כל החומרים חוץ מקמח המצה, טורפים לתערובת אחידה. מוסיפים פנימה קמח מצה ומערבבים היטב, מכסים בניילון ומעבירים למקרר למנוחה לפחות 20 דקות.
כשהמרק מבושל היטב, הירקות והגריסים רכים, ובמקביל תערובת הקניידלך התייצבה – מרטיבים את הידיים במעט מים, מגלגלים כדורי קניידלך ומכניסים לסיר המרק, תוך כדי בישול על להבה בינונית. אחרי שכל הכדורים נכנסו לסיר מבשלים כ-20 דקות נוספות.
מגישים חם.