לפני כמה שנים שאלו אותי על מתכון ללחם בטטה, לא שמעתי עד אז על מתכון או לחם כזה, אבל חיפוש קצר באינטרנט העלה את המתכון ל-sweet potato bread. מדובר בעוגה מתוקה, ולא לחם, ששייכת למשפחה של עוגות בחושות שנאפות בתבנית מלבנית, ובאנגלית הן קרויות bread (לחם) – כמו gingerbread, pumpkin bread.
עוגת “לחם בטטה” היא מתכון ישן אבל כיום פחות מוכרת, זו עוגה לחה ועסיסית וטעימה מאד.

העוגה הזו היא עוגה בחושה פשוטה, רק מערבבים ומכניסים לתנור. הכלל החשוב ביותר בעוגות כאלה הוא מינימום התעסקות – כמה שפחות לערבב, ולהכניס מיד לתנור בלי השהייה. ערבוב יתר והמתנה ארוכה ייצרו קשרי גלוטן בתערובת, שבמתכון הזה יתנו לעוגה מרקם צמיגי ופחות אוורירי.

כמות הבטטה הדרושה למתכון הזה היא 350 גרם מחית בטטה, כ-1/2 1 כוסות. אני השתמשתי בבטטה אחת בינונית במשקל 450 גרם במקור. לא חייבים לדייק, אפשר להגמיש מעט את כמות הבטטה אבל לא להגזים.
אחרי הכנת המחית מניחים להתקרר עד שניתן לגעת בה ביד, אסור לערבב אותה עם שאר מרכיבי העוגה כשהיא חמה מעל 50 מעלות. אפשר להשתמש במי הבישול של הבטטה להכנת העוגה, וכך לחזק יותר את הטעם.

לטעם חזק ועשיר יותר אפשר לאפות את הבטטות בתנור. אופים עם הקליפה ועם מעט מלח גס בתחתית, עד שהבטטות מתכווצות בתוך הקליפה ומעט נשרפות. לאחר קירור מסירים את הקליפה ומוציאים את בשר הבטטה.

את העוגה הזו אפשר להכין גם עם ירקות אחרים, כמו דלעות למיניהן, גזר, ואפילו סלק ותרד. יתקבלו עוגות מיוחדות בצבעים וטעמים מפתיעים. בכל הירקות יש לבשל עד לריכוך ואז למעוך או לטחון במעבד מזון.

המתכון נכתב ל-2 תבניות אינגליש-קייק, והתוצאה היא עוגה בחושה לא גבוהה. אפשר להשתמש בתבניות קטנות יותר, או בתבנית אחת בינונית כמו בגרסה הקלאסית (12X23 ס”מ, 9X5 אינצ’),  ואפשר גם בתבנית בבקה. העוגה מתאימה מאוד גם לאפייה בעוגות אישיות, בתבניות מאפינס או תבנית סיליקון שקעים.

משך האפייה משתנה לפי גודל העוגה – עוגה אחת בתבנית בינונית אופים במשך 70-60 דקות, בתבניות אינגליש-קייק אופים כ-45 דקות, ועוגות אישיות אופים 20-15 דקות לפי גודל התבניות.

את העוגה אפשר לשמור עד שבוע במקרר, עטופה היטב, או להקפיא לאחסון ארוך יותר.

עוגת בטטה

החומרים

ל-2 תבנית אינגליש-קייק או גודל תואם

250 גרם קמח (3/4 1 כוס)
200 גרם סוכר (1 כוס)
10 גרם אבקת אפייה (1 שקית)
1/2 כפית מלח
1/3 כפית קינמון
1/3 כפית אגוז מוסקט
2 ביצים
65 גרם שמן (1/3 כוס)
80 גרם מים (1/3 כוס)
1 בטטה בינונית (כ-450 גרם)
1/2 כוס אגוז מלך קצוץ (אפשרי)

אופן ההכנה

מקלפים את הבטטה וחותכים לקוביות גדולות, מבשלים בסיר עם הרבה מים עד לריכוך. מעבירים את חתיכות הבטטה לקערה ומועכים עם מזלג למחית, צריך להתקבל בערך כוס וחצי של מחית מוכנה.

מערבבים בקערה את כל המרכיבים היבשים לתערובת אחידה. מוסיפים את המרכיבים הרטובים ואת מחית הבטטה, מערבבים בעזרת כף עד לתערובת אחידה. מקפידים לערבב לאט ורק כמה שנדרש, עודף ערבוב יפגע במרקם.
משמנים תבניות אפייה ויוצקים פנימה את המסה, התערובת צריכה למלא 3/4-1/2 גובה מהתבנית.
אופים ב-170 מעלות, כ-45 דקות או עד שמשחים מעט וקיסם במרכז יוצא יבש. מניחים להתקרר לפני הפריסה וההגשה.