לחם קופים זה שמה של העוגה הזו, שעשויה כדורים-כדורים של בצק שמרים עטופים בקינמון או אגוזים. לאחר התפחה ואפייה הכדורים מתנתקים בקלות, כך שאפשר לאכול את העוגה בידיים בלי לפרוס. זו כנראה הסיבה לשם הלא-מחמיא, ובכל זאת היא יפה וטעימה, וכיפית להגיש ולאכול עם חברים.

בגרסה המקורית העוגה בטעם קינמון בלבד ולא אגוזים, את הרעיון לשלב אגוזים ראיתי אצל ‘גליה קונדיטוריה’. האגוזים מוסיפים לטעם ולגיוון, ומאפשרים להשתמש בפחות סוכר לציפוי.

אפשר להכין את העוגה פרווה או חלבית. ההבדל העיקרי הוא כמובן בטעם – הבצק החלבי טעים כמות שהוא, ולכן אפשר להכין את העוגה מכדורים גדולים ולהקטין את הכמויות של הקינמון והאגוזים. לעומת זאת בעוגה פרווה כדאי להכין כדורים קטנים יותר, כדי שטעם האגוזים והקינמון יהיו הדומיננטיים.

כשמסדרים את הכדורים בתבנית גדולה כדאי לשמור כמה כדורים קטנים בצד, ולהכניס אותם לחורים ולרווחים מלמעלה כדי לקבל סגירה ישרה פחות או יותר. כך נוכל להפוך את העוגה אחרי האפייה ולהגיש אותה ישרה ויציבה.

לעצלנים: אפשר להכין את העוגה בלי לכדרר כדורים – משטחים את הבצק למשטח רחב ועבה (4-3 ס”מ). חותכים עם סכין גדולה ריבועים או משולשים בגודל 4-3 ס”מ, ומשתמשים בחתיכות כמו בכדורים. העוגה מתקבלת במרקם שיש עם חתיכות בצורות מגוונות.

למשקיענים: במקום לכדרר כדורים, משטחים כל חתיכת בצק לעיגול ומניחים במרכז קוביות שוקולד או מעט מלית שמתאימה לעוגת שמרים. סוגרים את העיגול לכדור שעוטף את המלית ומהדקים את התפר היטב. טובלים בחמאה, מגלגלים בקינמון או באגוזים ומסדרים בתבנית כשהתפר כלפי מעלה.

במהלך האפייה הסוכר שנוגע בתחתית התבנית מתחיל להתקרמל, ומעניק לעוגה ציפוי חום טעים. במתכון רשום לאפות את העוגה ב-170 מעלות, בטמפרטורה הזו תהליך ההתקרמלות עדין ולא חזק.
אם רוצים שהעוגה תהיה יותר קרמלית וחומה, משמנים היטב את התבנית ומפזרים מעט סוכר בתחתית לפני שמסדרים את הכדורים. אופים ב-180 מעלות אותו משך זמן, חשוב לחלץ מיד מהתבנית כדי למנוע הידבקות לדפנות.

מאחסנים את העוגה עטופה היטב בטמפרטורת חדר, עד שלושה ימים. לטווח ארוך אפשר להקפיא למשך חודשיים-שלושה, משאירים את העוגה עטופה עד להפשרה מלאה.
מגישים את העוגה מחוממת מעט.

לחם קופים

החומרים

monkey-breadלתבנית קוגלהוף גדולה / 4 תבניות קטנות

לבצק:
500 גרם קמח (1/2 3 כוסות)
12 גרם שמרים יבשים (1 כף גדושה)
5 גרם מלח (כפית מלאה)
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
50 גרם חמאה מומסת או שמן (1/4 כוס)
1 ביצה גודל L (או 1/2 1 ביצה גודל M)
240 גרם חלב או מים, פושרים (1 כוס)

לציפוי:
100 גרם חמאה מומסת או 1/2 כוס שמן
1/2 כוס סוכר + כף קינמון
1/4 כוס סוכר + 1 כוס אגוזי מלך טחונים

אופן ההכנה

מערבבים קמח עם שמרים, מלח וסוכר, מוסיפים חמאה, ביצה וחלב. לשים היטב לבצק אחיד, מכסים בניילון ומניחים לתפיחה כ-40 דקות.

מערבבים בקערה את הסוכר והקינמון, ובקערה נפרדת מערבבים את הסוכר ואגוזי המלך. מכינים גם קערה עם החמאה המומסת.

צובטים מהבצק חתיכות קטנות (בערך בגודל כדור פינג-פונג) ומגלגלים לכדורים. טובלים כל כדור בחמאה מומסת ומגלגלים בתערובת הקינמון או האגוזים. מניחים בתבנית כדורים עטופים בקינמון או באגוזים לסירוגין, עד שהתבנית מלאה כ-2/3 מהגובה.
מכסים בניילון ומניחים לתפיחה נוספת כשעה או עד שהתבנית כמעט מלאה.

מניחים בתחתית התנור כלי קטן עם מים רותחים. אופים ב-170 מעלות, 30-25 דקות לתבניות קטנות, או 40-35 דקות לתבנית הגדולה.
הופכים את העוגה על צלחת הגשה גדולה ומגישים חם.

Save

Save