יש הרבה סוגי דגים, ואיתם הרבה אפשרויות להכין את סימן הדג לראש השנה. המתכון שבחרתי פשוט וקל להכנה, ויכול להתאים גם למי שלא אוהב לאכול דגים – קציצות טונה.

המתכון הזה הוא בסיס להכנת קציצות – לטונה מוסיפים ביצים להדבקה, בצל קצוץ לטעם, ומעט פירורי לחם להסמיך את התערובת שלא תתפרק בטיגון. עם העיקרון הזה אפשר להכין קציצות מירקות מגורדים, בשר או עוף טחון ועוד. תנסו ותראו שזה עובד וגם טעים.

במתכונים רבים מוסיפים לתערובת הקציצות גם מעט שמן שמוסיף עסיסיות. במתכון הזה אין צורך להוסיף כי הטונה עצמה שומנית מאוד, אבל כשמסננים את הטונה כדאי להשאיר מעט מהשמן. אם משתמשים בקופסאות של טונה במים יש לסנן היטב, ולהוסיף בערך כף אחת של שמן לתערובת.

קופסאות טונה בדרך כלל מגיעות במשקל אחיד, 160 גרם לפני סינון ו-112 גרם לאחר סינון, אבל יש יצרנים שהקטינו את הכמות בקופסא. הנתון הזה רלוונטי להשוואת מחירים, וגם בשימוש במתכון – אם הכמות לא שגרתית יש להתאים את הכמויות בפועל למתכון.

את הקציצות מטגנים בשמן ‘חצי עמוק’, בגובה כ-1 ס”מ במחבת. המאכל נוגע במחבת החמה, ומקבל חום גם מהשמן שעוטף אותו חלקית. שיטת הטיגון הזו היא דרך האמצע בין טיגון עמוק בסיר לבין טיגון מחבת רגיל. למרות ההרגשה שמדובר בהרבה מאוד שמן, דווקא הדרך הזו מתאימה ביותר לטיגון של מאכלים סופגי-שמן.

טיגון רגיל במחבת לוקח יותר זמן, כיוון ששטח המגע עם המשטח הלוהט קטן יחסית ומעבר החום איטי. כך מעט השמן ששמנו במחבת ייספג בקציצה במהלך הטיגון, המחבת תתייבש ונאלץ להוסיף שמן תוך כדי הטיגון, כדי לא לשרוף או להדביק את הקציצות.
לעומת זאת בטיגון חצי עמוק הקציצה מתבשלת מהמחבת ומהשמן יחד, ושטח המגע גדול בהרבה. לכן הטיגון מהיר יותר, והבעבוע של הקציצה מונע מהשמן להיספג פנימה, ובפועל פחות שמן נספג בקציצה. השמן גם פחות מתחמצן ונפגע בשיטה הזו.

אפשר גם לאפות את הקציצות בתנור ולהפוך אותן לבריאות יותר. מוסיפים עוד כף או שתיים של פירורי לחם למתכון, כדי לייצב את הקציצות שלא יתפרקו באפייה. מסדרים את הקציצות על תבנית עם נייר אפייה במרווחים של כ-2 ס”מ.
מחממים תנור למצב גריל ומכניסים את התבנית למסילה העליונה. אופים 4-3 דקות או עד להתחלת השחמה. מוציאים בזהירות, הופכים את הקציצות ואופים באותו אופן גם את הצד השני. אם אין מצב גריל בתנור מחממים לטמפרטורה המקסימלית ואופים במסילה העליונה.

את הקציצות המוכנות שומרים במקרר בקופסא אטומה, עד שבוע. ניתן גם להכין מראש ולהקפיא לזמן ארוך יותר. מגישים קר או חם, אפשר גם להוסיף רוטב אדום סמוך להגשה.

גיוונים ותוספות:
מחליפים את הבצל בבצל ירוק, או מוסיפים מעט שום.
מוסיפים פטרוזיליה או עלי תבלין אחרים שאוהבים – כוסברה, עירית, שמיר וכדו’.
למרקם עשיר ומעניין יותר – מוסיפים ביצה קשה מפוררת.
לקציצות עדינות ועסיסיות – מוסיפים תפו”א קטן מגורד דק.

קציצות טונה

החומרים

ל 20-17 קציצות קטנות

2 קופסאות טונה
2-1 בצלים
2 ביצים
4 כפות פירורי לחם
פלפל שחור ומלח

אופן ההכנה

מסננים את הטונה ממרבית השמן. קוצצים את הבצל דק דק. מערבבים את כל המרכיבים לעיסה אחת אחידה ורכה.
מחממים במחבת שמן בגובה כ-1 ס”מ (לטיגון חצי עמוק).
בידיים משומנות יוצרים קציצות ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה.