פסח מתקרב, מזג האוויר מתחמם ואני מחפש קינוח מרענן וכשר לפסח. אז הפעם שילבתי 2 מתכונים – גם גלידה ביתית לכבוד האביב, וגם עוגיות שקדים פריכות לפסח. ושניהם ביחד יוצרים קסטה חמודה וטעימה.

בבצק פריך אין צורך בגלוטן שבקמח, ואפשר להכין אותו גם מקמחים שלא מכילים גלוטן ולמעשה כשרים לפסח. החיסרון שלו שהוא מתפורר בקלות וקשה להכין ממנו עוגיות קטנות. לכן במתכון הזה כדי להקל על העבודה, נכין את הבצק במשטח גדול ונחתוך למנות רק אחרי ההקפאה עם הגלידה, כך נשמור על העוגיות שלמות יותר.

כמו בכל בצק פריך, גם כאן אין אפשרות להשתמש בשמן נוזלי. מכינים רק עם חמאה או מרגרינה, כשהן קרות מאוד. גם את הבצק המוכן נקרר אחרי הלישה, כדי לקבל בצק יותר יציב ונוח לעבודה.
כדאי לרדד בין שני ניירות אפייה, כך הבצק לא ידבק לשולחן ולמערוך. אחרי הרידוד מניחים על מגש ומקררים שוב. כשהבצק המרודד קר, אפשר לחתוך בזהירות לגודל הרצוי וליישור קצוות, ולהכניס מיד לאפיה כשהבצק קר מאד.
גם לאחר האפייה לא נוגעים בבצק עד שהתקרר לטמפ’ החדר.

הגלידה היא גלידה ביתית פשוטה מביצים חיות. למקפידים אפשר להעביר את הביצים פיסטור: מערבבים את הביצים עם הסוכר מעל סיר עם מים חמים (באן-מרי), עד שהסוכר כולו נמס והתערובת חמה מאוד למגע (מעל 60 מעלות). מעבירים מיד למיקסר ומקציפים.

לחילופין ניתן להכין את המתכון הזה גם עם גלידה קנויה: אחרי הכנת הבצק מוציאים מהמקפיא את הגלידה, אם היא קשה מניחים לה להפשיר חלקית רק עד שמתרככת. מורחים אותה על הבצק לפי ההוראות, מחזירים להקפאה עד שמתייצב לחלוטין ורק אז חותכים.
חשוב! אין להפשיר לגמרי גלידה קפואה, אחרי הפשרה הגלידה נהרסת ואי אפשר להקפיא אותה חזרה.

גיוונים
לעוגיות בטעמים: מוסיפים לבצק קינמון, גרידת תפוז וכד’. לעוגיות חומות מוסיפים כף קקאו.
לגלידה שוקולד: ממיסים 150 גרם שוקולד עם 1/2 חב’ שמנת, מקררים חלקית ומערבבים עם הגלידה המוכנה בשלב ההקצפה האחרונה.
לגלידה תות: מערבבים עם הגלידה המוכנה קונפיטורת תותים טחונה. ערבוב חלקי יתן מראה שיש.
לגלידה לימון: מוסיפים לתערובת הביצים לפני ההקצפה גרידת לימון ומעט מיץ לימון.

קסטה לפסח

החומרים

לתבנית מלבנית 20X30

לעוגיות:
130 גרם שקדים טחונים (1/3 1 כוס)
120 גרם קמח תפו”א (1 כוס)
200 גרם חמאה
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
1 ביצה

לגלידה:
4 ביצים
200 גרם סוכר (1 כוס)
250 מ”ל שמנת מתוקה או קצפת צמחית
כפית תמצית וניל

אופן ההכנה

לעוגיות:
חותכים את החמאה לקוביות כשהיא קרה.
מכניסים שקדים טחונים, קמח תפו”א, חמאה וסוכר למעבד מזון או מיקסר עם וו גיטרה, ומעבדים עד לקבלת תערובת פירורית אחידה. מוסיפים את הביצה ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד.
מוציאים את הבצק המוכן, דוחסים בידיים לכדור, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לחצי שעה לפחות.
מרדדים את הבצק לשני מלבנים בגודל התבנית, מחוררים מעט עם מזלג ואופים ב-200 מעלות, 10-8 דקות עד שיבש ומתחיל להשחים. מקררים היטב.

לגלידה:
מקציפים את הביצים שלמות עם הסוכר עד לקבלת קצף בהיר ותפוח מאוד, ממשיכים להקציף במהירות גבוהה ויוצקים פנימה לאט לאט את הקצפת הצמחית ולאחריה את תמצית הוניל, מקציפים כדקה נוספת עד לקבלת קציפה לבנה ויציבה.

הרכבת המנה:
מניחים מלבן בצק אחד בתחתית התבנית. יוצקים את הגלידה על תחתית הבצק בתבנית ומשטחים, מניחים על הגלידה בעדינות את מלבן הבצק השני ומהדקים קלות.
סוגרים בניילון נצמד או נייר כסף ומעבירים למקפיא ל-6 שעות לפחות.
הופכים את התבנית על גבי קרש חיתוך גדול וחותכים לריבועים בעזרת סכין טבולה במים רותחים. שומרים בהקפאה.