- במיקסר - http://www.bamixer.co.il -

גיליון 91: ארץ חיטה ושעורה

91-shivat-haminim

חג סוכות הוא גם ‘חג האסיף’, בו מתחילים את הקטיף והאיסוף של פירות השנה החדשה ובראשם שבעת המינים שבהם השתבחה הארץ, ושמככבים בין הקישוטים הקלאסיים לסוכה. במתכון השבוע נקשט את שולחן החג בלחם שבעת המינים.

זהו אינו לחם במלוא מובן המילה, אלא מאפה על התפר שבין עוגה ללחם – בנוסף לשמרים הוא מותפח גם בעזרת אבקת אפייה והמרקם שלו מתפורר יותר מאשר לחם קלאסי. בכל זאת הוא אינו מאוד מתוק ולא עסיסי כמו עוגה, הבלילה שלו עבה יותר מעוגה ולכן ברכתו “המוציא”.

הקמח במתכון הוא כמובן חיטה, הבירה מייצגת את השעורה, חלק מהנוזלים החלפנו במיץ רימונים ומעט שמן זית תורם לעסיסיות. תוספת ‘הפתעות’ של צימוקים, תאנים ותמרים מיובשים משלימים את הסקירה של כל שבעת המינים יחד.

המתכון מבוסס על מתכון קלאסי ללחם בירה, המכיל כמות זהה של קמח ובירה בתוספת מעט אבקת אפייה ומלח.
בגרסא זו אנחנו מוסיפים גם שמרים, ולכן יש צורך בלישה קצרה ובהתפחה לפני שמכניסים לתבניות. עם זאת, כיוון שאנחנו לא שואפים למרקם גמיש ויציב כמו של לחם והבצק עצמו דליל כמעט כמו עוגה בחושה, אין צורך ללוש את הבצק בחוזקה או להתפיח זמן רב.

הרימונים עכשיו בשיא העונה ומומלץ לנצל אותם ולסחוט מיץ טרי להכנת הלחם: חוצים את הרימון לשניים וסוחטים כמו פירות הדר. אם אין רימונים בנמצא אפשר להשתמש ברכז רימונים מדולל במים (ביחס 1:3 לטובת המים).

לחם שבעת המינים

החומרים

ל-2 כיכרות בתבנית מלבנית

500 גרם קמח חיטה (1/2 3 כוסות)
5 גרם אבקת אפייה (1/2 שקית)
4 גרם שמרים יבשים (1 כפית)
12 גרם מלח (2 כפיות)
330 מ”ל בירה לבנה (1 בקבוק)
180 מ”ל מיץ רימונים (3/4 כוס)
1/4 כוס שמן זית
1/3 כוס צימוקים שחורים
1/3 כוס תאנים מיובשות חתוכות לקוביות
1/3 כוס תמר מג’הול מגורענים וחתוכים לקוביות

אופן ההכנה

מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה, השמרים והמלח.
מוסיפים את הבירה ומיץ הרימונים, מערבבים ולשים לישה קצרה, מתקבל בצק רטוב ודביק.
מוסיפים את הצימוקים, התאנים והתמרים ומערבבים עד שאחיד.

מניחים בקערה משומנת ומכסים בניילון, משאירים לתפיחה קצרה כ-30 דקות.
מרפדים את התבניות בנייר אפייה ויוצקים אליהן את בלילת הבצק, מיישרים, מכסים ומניחים לתפיחה נוספת 15-20 דקות.

אופים ב-180 מעלות, 50-40 דקות עד שמשחים היטב.
מחלצים מהתבנית ומניחים להתקרר על רשת.

לגיוון:
מפזרים על נייר האפייה בתבנית שיבולת שועל או תערובת דגנים, מפזרים גם על הבצק מלמעלה, מתקבל לחם יפה ועשיר מאוד.