- במיקסר - http://www.bamixer.co.il -

גיליון 279: ורק ירושלים

279-numbers-cake

לקראת יום ירושלים נזכרנו בסיפור משפחתי על תחרות עוגות ליום ירושלים, ובעוגת טורט ‘פושטית’ אבל מחויכת – בצורת 02 של אזור חיוג ירושלים. היום את הקידומת 02 אפשר לנייד לכל מקום, אבל חשבתי שזו הזדמנות לשתף את המתכון שלי ל”עוגת מספרים”, שצצה בשנים האחרונות.
עוגת מספרים היא עוגה פשוטה של שכבות עוגיה וקרם מזולף, עם שלל קישוטים טעימים. היא מרשימה ומשמחת לכל יום הולדת ואירוע. מקובל להכין אותה בצורת מספרים וגם אותיות, אבל למעשה אפשר לחתוך אותה כל צורה שתרצו.

הבסיס של העוגה הוא בצק פריך סטנדרטי. פה השתמשתי בבצק שקדים עם מעט אבקת אפייה, שיוצר עוגיה עשירה ונימוחה. אחרי שהעוגה עומדת עם הקצפת היא מתרככת קצת, ואפשר לחתוך אותה לפרוסות בלי שהבסיס יישבר במקומות לא רצויים.
אפשר להכין את העוגה גם עם בצק פריך קלאסי של פאי [1], או עם בצק פריך מרודד קפוא שניתן לקנות ברוב הסופרים.

לעיצוב העוגה מכינים מראש שבלונה מנייר – מדפיסים או מציירים את הצורות בגודל הרצוי, וגוזרים מסביב. אני הדפסתי מספרים בפונט מודגש גודל 800 בערך, לעוגה קטנה יחסית. חשוב שהגופן יהיה עבה או מודגש כדי שיהיה מספיק שטח לעוגה.

מרדדים את הבצק ישירות על נייר האפייה, כיוון שהצורה היא גדולה וקשה להעביר אותה אחרי הרידוד.
מניחים את השבלונה על הבצק, וחותכים בעזרת סכין את הצורה סביב השבלונה. כדאי לטבול מדי פעם את קצה הסכין בקמח, כדי שהבצק לא יידבק לסכין ויימשך. חותכים פעמיים מכל צורה, כדי להרכיב את השכבות.

את שארית הבצק מסביב אפשר לאסוף ולרדד שוב, פעם אחת נוספת ולא יותר. אפשר לחתוך ממנו צורות נוספות, או לקרוץ עוגיות ולאפות בתבנית נפרדת. אם הבצק התחמם והתרכך, עוטפים בניילון נצמד ומקררים לפני הרידוד הבא.

הקרם של העוגה הוא בדרך כלל קצפת רגילה, שמיוצבת עם מעט אבקת פודינג. אם רוצים לשדרג מוסיפים לאחר ההקצפה כמה כפות של גבינה לבנה או גבינת שמנת. לקרם עשיר מאד מקציפים את השמנת עם כמות שווה (250 גרם) של גבינת מסקרפונה, במקרה הזה יש להכפיל גם את הסוכר, וכמובן תתקבל כמות קרם גדולה יותר.

מקשטים את העוגה בממתקים, שוקולד, עוגיות שונות, מרנג, סוכריות לקישוט, פירות ואפילו פרחים – כאן  המקום להשתולל כיד הדמיון. אפשר להתאים גוונים או לערבב הכל יחד, לפי הטעם של בעל השמחה או לפי מה שזמין.

לגרסה פרווה מחליפים בכמות שווה – את החמאה במרגרינה, ואת השמנת בקצפת צמחית ומוותרים על הסוכר בקרם. וכמובן בוחרים קישוטים פרווה בלבד.

שומרים את העוגה המוכנה בקופסה אטומה, עד יומיים במקרר. אפשר להכין את העוגיות מראש ולשמור לפני ההרכבה, בקופסה אטומה בטמפרטורת חדר, במשך כשבוע. את הקרם מכינים סמוך להרכבת העוגה.

עוגת מספרים

החומרים

ל-4 עוגות מספר בגודל A5 / 2 עוגות מספר בגודל A4

לבצק:
250 גרם קמח (3/4 1 כוס)
100 גרם שקדים טחונים (כ-3/4 כוס)
200 גרם חמאה
100 גרם אבקת סוכר (1 שקית)
1/2 כפית אבקת אפייה
1 ביצה
שבלונה של מספרים/אותיות גזורה מנייר

לקרם:
500 מ”ל שמנת מתוקה (1 מיכל)
4 כפות סוכר
4 כפות אינסטנט פודינג

לקישוט:
עוגיות, שוקולד, פירות ואפילו פרחים

אופן ההכנה

לבצק:
שמים במעבד מזון את כל מרכיבי הבצק מלבד הביצה, טוחנים לתערובת פירורית אחידה, מוסיפים את הביצה וטוחנים בפולסים רק עד שאחיד. מעבירים לקערה ודוחסים בידיים לקבלת בצק. אם הבצק רך מכסים בניילון ומעבירים למקרר לחצי שעה, אם הוא קר וקשה אפשר לרדד מיד.

מרדדים את הבצק על נייר אפייה מקומח מעט, למשטח אחיד בעובי כ-1/2 ס”מ.
מניחים על הבצק את השבלונה שהכנו, וחותכים את הצורות הרצויות – 2 יחידות מכל צורה.
מסירים את שאריות הבצק מסביב, אפשר לאסוף אותן ולרדד פעם נוספת.
מחוררים מעט את הבצק בעזרת מזלג. אופים ב-180 מעלות, כ-10 דקות או עד שמתחיל להזהיב בקצוות. מוציאים ומניחים להתקרר לגמרי.

לקרם:
מקציפים את השמנת עם סוכר ופודינג לקצפת יציבה. מעבירים לשקית זילוף עם צנטר עגול או כוכב.

הרכבת העוגה:
מניחים על צלחת הגשה סיפרה/אות אחת מכל סוג. מזלפים נטיפים של קרם על כל העוגיה – קודם סביב המסגרת לקבלת צורה יפה, ואחר כך בשטח הפנימי. מניחים מעל בזהירות עוגיה שניה תואמת, ומזלפים קרם באותו האופן.
מסדרים מעל תפזורת של קישוטים טעימים.